Ο “Βαγγέλης” απολαμβάνει και πάλι τους αιθέρες!

Πριν από λίγο καιρό επικοινώνησαν μαζί μας από την ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής) για την απελευθέρωση ενός όρνιου (είδος γύπα). Το συγκεκριμένο πουλί βρέθηκε τον Δεκέμβριο δηλητηριασμένο στην περιοχή των Σερρών. Μετά από φιλότιμες προσπάθειες τοπικών φορέων και της ΑΝΙΜΑ, το όρνιο σώθηκε και μετά από λίγο καιρό ήταν «έτοιμο» να ανοίξει και πάλι τα φτερά του.

Η στιγμή της δακτυλίωσης - WWF Ελλάς/Πέτρος Μπαμπάκας

Πριν την απελευθέρωση του, τοποθετήθηκαν στα πόδια του Βαγγέλη (έτσι βαφτίστηκε το όρνιο) ένα μεταλλικό και ένα πλαστικό δακτυλίδι αντίστοιχα. Τα συγκεκριμένα «αξεσουάρ» αποτελούν χρήσιμα εργαλεία που μας δίνουν απαραίτητες πληροφορίες για την καλύτερη προστασία και διαχείριση του είδους.

Η απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην περιοχή της «ταΐστρας» στην Δαδιά από συνεργάτες της ΑΝΙΜΑ, του WWF Ελλάς στον Έβρο και υπάλληλο της διεύθυνσης περιβάλλοντος της νομαρχίας Έβρου. Επίσης παρέστησαν εκπρόσωπος του δασαρχείου Σουφλίου και της AEGEAN Airlines, η οποία συνέδραμε τα μέγιστα στην επιχείρηση καλύπτοντας το κόστος του ταξιδιού του όρνιου από την Αθήνα στην Αλεξανδρούπολη.

Τα πρώτα μουδιασμένα βήματα του Βαγγέλη - WWF Ελλάς/Πέτρος Μπαμπάκας

Τα πρώτα – ελεύθερα πλέον – βήματα του Βαγγέλη ήταν λίγο μουδιασμένα, αλλά σύντομα πέταξε και ενσωματώθηκε με τα υπόλοιπα όρνια που υπήρχαν στον απέναντι βράχο. Για κάποιες ώρες τον παρακολούθησαν οι εθελοντές του WWF Ελλάς από το παρατηρητήριο, μέχρις ότου πέταξε μακριά, πέρα από το οπτικό τους πεδίο.

Τα δηλητηριασμένα δολώματα αποτελούν μια σημαντική απειλή για τα πτωματοφάγα πουλιά και θηλαστικά της χώρας μας. Αν και η χρήση τους είναι παράνομη  από το 1992 εξακολουθεί ως πρακτική για την «αντιμετώπιση» ανεπιθύμητων ζώων από μερίδα του πληθυσμού. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που ευθύνεται για την εξαφάνιση πολλών ζώων και πουλιών σε διάφορα μέρη. Η λύση μπορεί να έρθει μόνο αν υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση και ξεκινήσει σε κεντρικό επίπεδο. Μέχρι τότε εμείς θα μαχόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση και θα ευχόμαστε καλά ταξίδια στον Βαγγέλη και την παρέα του.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s