Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη…

Σταματώντας για μια μέρα τις δειγματοληψίες μας στην Κεφαλονιά επισκεφτήκαμε την Ιθάκη για να απογράψουμε τον μοναδικό υγρότοπό της, την Αλυκή (ITH001). Η Αλυκή βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του όρμου Αγίου Νικολάου. Όπως προϊδεάζει και το όνομά του, πριν λίγες δεκαετίες γίνονταν μικρής έκτασης αλοπηγία.

WWF Ελλάς - Κ. Παραγκαμιάν

Πρόκειται για ένα εποχικό λιμνίο αλμυρού νερού έκτασης 3 στρεμμάτων. Το χειμώνα τα κύματα της θάλασσας το γεμίζουν με νερό και φύλλα ποσειδωνίας αλλά και με διάφορα πλαστικά απορρίμματα, που επιπλέουν στη θάλασσα. Παράλληλα το νερό της βροχής καθώς ρέει επιφανειακά μεταφέρει άργιλο, ο οποίος επικάθεται στον πυθμένα του υγροτόπου. Το καλοκαίρι το νερό εξατμίζεται και αποκαλύπτεται ο λασπώδης και γεμάτος οργανικές ουσίες πυθμένας του.

Ο υγρότοπος είναι οριοθετημένος από τη μεριά της ξηράς με ξερολιθιά και στις γύρω εκτάσεις υπάρχουν ελαιώνες, ερειπωμένα σπίτια και πηγάδια, αλλά και σύγχρονες πρόχειρες κατασκευές που χρησιμεύουν ως κατάλυμα ενός ανθρώπου και οικόσιτων ζώων.

Η Αλυκή είναι ο μοναδικός υγρότοπος της Ιθάκης και γι’ αυτό έχει μεγάλη βιολογική σημασία για το νησί. Καθώς η οδική πρόσβαση προς την Αλυκή είναι πλέον εύκολη, η Δημοτική Αρχή και οι κάτοικοι της Ιθάκης θα πρέπει να τον προσέχουν ως κόρη οφθαλμού!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s