Η περίοδος των πελαργών κι ο αγώνας για επιβίωση

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος κατέφτασε η περίoδος των πελαργών. Τη φετινή χρονιά, έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε στον Νομό Έβρου έναν ικανοποιητικό αριθμό πελαργών. Παρόλα αυτά όμως, πολλοί από αυτούς έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις τραυματισμών ή και θανάτων, κυρίως λόγω ηλεκτροπληξίας.

Όσο επωδυνο κι αν φαίνεται, μπορεί να του σώσει τη ζωή – WWF Ελλάς/Javier Cordon

Οι άνθρωποι του WWF Ελλάς στη Δαδιά έχουμε επιδοθεί εδώ και κάποια χρόνια σε μια προσπάθεια να φροντίζουμε και να περιθάλπουμε σε αρχικό στάδιο τους τραυματισμένους πελαργούς που φτάνουν σε μας από πολίτες της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2008 μέχρι σήμερα έχουμε περιθάλψει συνολικά 20 πελαργούς: 6 το 2008, 10 το 2009, ενώ ήδη φέτος έχουμε φτάσει στους 4.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση ήταν αυτή τριών νεοσσών στο χωριό Οινόη της Ορεστιάδας την προηγούμενη Δευτέρα (21/06/2010). Μετά τον πιθανό θάνατο των γονιών τους, τα δύο από τα τρία μικρά έπεσαν από τη φωλιά τους και οι κάτοικοι έσπευσαν αμέσως να τα βοηθήσουν, ενώ το τρίτο το κατέβασε από τη φωλιά του συνεργείο του Δήμου Ορεστιάδας. Για τον ένα μικρό πελαργό, η πτώση ήταν δυστυχώς μοιραία, όμως τα αλλά 2 κατάφεραν να επιζήσουν. Η κατάστασή τους ήταν αρκετά άσχημη καθώς είχαν να τραφούν αρκετές μέρες και ο ένας από τους μικρούς μας φίλους είχε τραυματιστεί στο πόδι του.

O μικρός πελαργός δέχεται την φροντίδα μας - WWF Ελλάς/Javier Cordon

Έτσι λοιπόν τα δύο μικρά πελαργάκια ξεκίνησαν τη Δευτέρα το πρώτο τους ταξίδι μετά την αρχική φροντίδα που τους προσφέραμε και σήμερα οι  μικροί μας φίλοι είναι σε πολύ καλή κατάσταση και περιθάλπτονται στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων Αίγινας. Τους ευχόμαστε λοιπόν να αναρρώσουν γρήγορα και να ανοίξουν με επιτυχία αυτήν τη φορά τα φτερά τους για να πραγματοποιήσουν το πρώτο τους ταξίδι.

Σε κάθε περίπτωση, προτρέπουμε τους πολίτες του Νομού Έβρου να αναλαμβάνουν και οι ίδιοι την πρωτοβουλία να έρχονται σε επαφή με τα Κέντρα Περίθαλψης, προκειμένου να επιτυγχάνεται η πιο άμεση περίθαλψη των πουλιών. Τα Κέντρα Περίθαλψης στα οποία μπορούν να απευθυνθούν είναι:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s