Βουβόκυκνοι: οι επισκέπτες από τον Βορρά…

Ένας βουβόκυκνος στην Κρήτη είναι πάντα ένα μαγευτικό όσο και σπάνιο θέαμα… Πόσο μάλλον όταν είναι κοπάδι!

Ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα υδρόβια πουλιά της χώρας μας, οι βουβόκυκνοι είναι χειμερινοί επισκέπτες σε μεγάλους υγροτόπους της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας, ενώ κάποιοι μικροί πληθυσμοί τους φωλιάζουν κυρίως σε υγροτόπους της Μακεδονίας. Παρόλα αυτά όμως, σε μεγάλες βαρυχειμωνιές, πετάνε ακόμα νοτιότερα φτάνοντας μέχρι και την Κρήτη, δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία να θαυμάσουμε την ομορφιά και την επιβλητικότητά τους.

Ο περσινός χειμώνας μας επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη, όταν αντικρίσαμε 28 ανήλικες και 2 ενήλικες βουβόκυκνους στην Καταλυκή της Μεσαράς. Πολύ πεινασμένοι και καθόλου φοβισμένοι δέχονταν με βουλιμία το ψωμί που τους προσέφεραν οι επισκέπτες που έρχονταν από διάφορα μέρη του Νομού Ηρακλείου για να τους δουν.

Η – έστω σποραδική – παρουσία τους δείχνει πόσο σημαντικοί είναι όλοι αυτοί οι μικροί υγρότοποι στα νησιά μας. Εκτός από όλα τα υπόλοιπα που μας προσφέρουν, είναι και τα τελευταία καταφύγια των πουλιών όταν κύματα κακοκαιρίας πλήττουν τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s