Σε ιδιωτικό κήπο μετέτρεψαν το έλος Παπά της Ίου…!

Με ποιον τρόπο, μέσα στο θέατρο του ελληνικού παραλόγου, ένας νησιωτικός υγρότοπος μεγάλης οικολογικής αξίας και μια πανέμορφη παραλία μετατρέπονται σε ιδιωτικό κήπο…; Δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε θλίψη, οργή και αγανάκτηση για την καταστροφή του έλους Παπά στην Ίο.

Όταν απογράψαμε το έλος Παπά, το καλοκαίρι του 2004, το είχαμε κατατάξει ανάμεσα στους καλύτερα διατηρημένους υγρότοπους του Αιγαίου και τον παρουσιάζαμε σε συνέδρια και ομιλίες ως παράδειγμα μικρού νησιωτικού υγρότοπου με πολύ μεγάλο βαθμό φυσικότητας. Τίποτα όμως δεν μπορούσε να μας προϊδεάσει για τη συνέχεια…

Το έλος Παπά τον Αύγουστο του 2004 - WWF Ελλάς/Νίκος Γεωργιάδης

Οι πρώτες καταγγελίες για την υποβάθμιση του έλους έγιναν το 2007 και οδήγησαν στην επιβολή προστίμων από τον Νομάρχη Κυκλάδων. Το 2008, στέλεχος της οργάνωσης διαπίστωσε διανοίξεις δόμων, διευθέτηση της κοίτης του ρύακα, επιχωματώσεις, εκσκαφές και δενδροφυτεύσεις με ξενικά είδη. Αμέσως ξεκίνησε ένας μαραθώνιος καταγγελιών. Ανταλλάχθηκαν σχεδόν 40 επιστολές με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Νομαρχία Κυκλάδων, Κτηματική υπηρεσία, Πολεοδομία Κυκλάδων), οι οποίες αντέδρασαν επιβάλλοντας τα μέγιστα δυνατά πρόστιμα.

Ιούνιος του 2008 - WWF Ελλάς/Νίκος Γεωργιάδης

Παρά τις αποφάσεις, τις εντολές και τα πρόστιμα οι εργασίες συνεχίστηκαν ως να μην συμβαίνει τίποτα και σήμερα η περιοχή είναι πλήρως αλλοιωμένη. Το έλος Παπά και η πανέμορφη μικρή παραλία έγιναν ιδιωτικός κήπος!

Αύγουστος 2010 - WWF Ελλάς/Ε. Κερν

Αύγουστος 2010 - WWF Ελλάς/Ε. Κερν

Δυστυχώς, παρά την τόση ενέργεια που έχει δαπανηθεί, ένας ακόμα νησιωτικός υγρότοπος καταστράφηκε. Ποιος ωφελείται; Ποιοι χάνουν;

Συνοπτικά το ιστορικό της υπόθεσης όπως προκύπτει από την πιο σημαντική αλληλογραφία, είναι το εξής:

25/10/2007 – Ο Νομάρχης Κυκλάδων επιβάλει πρόστιμο 60.000 στην εταιρία SALIVAN LIMITED για παράνομη διάνοιξη δρόμου στην περιοχή και διατάσει την άμεση αποκατάσταση της υποβάθμισης.
01/08/2008
– Ενημέρωση από την Κτηματική υπηρεσία ότι έχει καθοριστεί παλιός αιγιαλός και το έλος είναι δημόσια περιουσία
04/07/2008
– Νέα αυτοψία από τη Πολεοδομία Κυκλάδων όπου διαπιστώνονται αυθαίρετες κατασκευές και προτείνεται από τον υπάλληλο πρόστιμο ανέγερσης 63.800,9€ και ετήσιο πρόστιμο διατήρησης 31.900,45€.
28/08/2008
– Απόφαση του Νομάρχη Κυκλάδων για επιβολή προστίμου 40.000€, διακοπή εργασιών και αποκατάσταση των παραβάσεων.
13/02/2009
– Επιστολή της Κτηματικής υπηρεσίας προς τον ιδιοκτήτη κ. Μιχαλόπουλο Άγγελο για απομάκρυνση φυτεύσεων εντός του παλαιού αιγιαλού.
22/02/2009
– Έκθεση αυτοψίας του υπολιμεναρχείου Ίου που διαπιστώνει την μερική αποκατάσταση τμήματος του υγρότοπου (Σ.Σ. περίεργη πράγματι αυτοψία, διότι άλλα διαπιστώσαμε εμείς!)
13/05/2009
– Το τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κυκλάδων διαπιστώνει χρήση εκτενούς συστήματος άρδευσης από επιφανειακά νερά ή από γεώτρηση με παράλληλη αποστράγγιση του υγρότοπου.
30/12/2009
– Η Δ/νση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Κυκλάδων εισηγείται την επιβολή προστίμων 150.000 ευρώ, την άμεση διακοπή εργασιών και την άμεση αποκατάσταση της περιοχής του έλους Παπά.
18/03/2010
– Επιστολή της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες νέες αυτοψίες, αποκατάσταση υγροτόπου, και αστυνόμευση περιοχής.

12 thoughts on “Σε ιδιωτικό κήπο μετέτρεψαν το έλος Παπά της Ίου…!

 1. Pingback: Σε ιδιωτικό κήπο μετέτρεψαν το έλος Παπά της Ίου…! | StinFora.Com

 2. στην ελλαδα ειμαστε να το καταλαβουμε οτι θελη κανει οα καθενα στου κουφου την πορτα οσο θελης βροντα τα ρεζιλικια μαςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς

 3. Pingback: Σε ιδιωτικό κήπο μετέτρεψαν το έλος Παπά της Ίου…! (via το WWF στο πεδίο) «

 4. Pingback: Σε ιδιωτικό κήπο μετέτρεψαν το έλος Παπά της Ίου…! (via το WWF στο πεδίο) «

 5. Πως να παλέψεις κάτι για το οποίο οι ίδιοι οι κάτοικοι αδιαφορούν? Όταν θα χαθούν οι μαγικές αυτές παραλίες της, από τις λίγες παρθένες που απομένουν, χωρίς ομπρέλες, χωρίς μπαράκια, ταβέρνες και τα συναφή, τότε θα είναι αργά.
  Αν οι ίδιοι δεν μπορούν να καταλάβουν τη μοναδικότητα που έχει το νησί τους τότε ποιος θα το κάνει.

 6. Προφανώς στην Ελλάδα ο καθένας κάνει ό,τι θέλει διότι απλά δεν έχει επιπτώσεις.

 7. Οταν έχεις λεφτά, δεν σε ενδιαφέρουν τα πρόστιμα, τα πληρώνεις και συνεχίζεις να καταστρέφεις προκειμένου να κάνεις το κέφι σου. Αίσχος!!

 8. φυσικά μπορούμε πάντα να μαζευτούμε πολύς κόσμος και με την συγκατάθεση-βοήθεια των κατοίκων του νησιού, να καταστρέψουμε και εμείς με τη σειρά μας τον “ιδιωτικό” αυτό χώρο

 9. Pingback: Καταστροφή του έλους Παπά στην Ίο – WWF στο πεδίο

 10. Υπερβολές και έλειψη ενημέρωσης σε συνδυασμό με τον κλασικό Ελληνικό κομπλεξισμό “να πεθάνει ο γάιδαρος του γείτονα”.

  • Το να απαντάς σε στοιχεία που παρατίθενται με υβριστικούς χαρακτηρισμούς δείχνει είτε ότι δεν κατέχεις καθόλου από αυτή την “κοινή λογική” που έχεις ως όνομα, είτε ότι έχεις προσωπικό συμφέρον σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται σε αυτό το μέρος.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s