Αυξάνονται και πληθύνονται οι παράνομες χωματερές στη Δαδιά!

Φαίνεται πως ο ελληνικός παραλογισμός δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει ούτε εντός του 2011… Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι το νέο έτος μας βρίσκει με δύο νέες παράνομες χωματερές που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.

Η χωματερή στο παλιό στρατόπεδο συνεχώς επεκτείνεται - WWF Ελλάς/Γ. Μαρίνος

Φαίνεται πως οι πολλές αναφορές και τα δημοσιεύματα για τα σκουπίδια στη Δαδιά, καθώς και οι γεμάτες στόμφο δηλώσεις πολιτικών προσώπων περί «δάσους ανυπέρβλητης ομορφιάς»,  δεν επηρέασαν φορείς κι ιδιώτες, οι οποίοι συνεχίζουν να αψηφούν την τεράστιας σημασίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περιοχή.

Η κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και έτσι, πέρα από τις δύο «γνωστές και καταγεγραμμένες» παράνομες «μίνι» χωματερές, κοντά στο παλιό στρατόπεδο της Δαδιάς και δίπλα στο Διαβολόρεμα, τώρα έχουμε ακόμη δύο.

Μία από τις δύο νέες χωματερές... - WWF Ελλάς/Γ. Μαρίνος

Η μία είναι πάνω στον δρόμο που ενώνει την Δαδιά με την εθνική οδό και η άλλη ακριβώς δίπλα στο ποτάμι Διαβολόρεμα  αλλά σε άλλη τοποθεσία από την προαναφερθείσα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η χωματερή στο παλιό στρατόπεδο συνεχώς και μεγαλώνει αφού δεν γίνεται αποκομιδή. Η μόνη και τελευταία αποκομιδή που έγινε στη συγκεκριμένη περιοχή, ήταν κάποιες μέρες μετά την ανακοίνωσή μας τον Ιούνιο και έκτοτε τίποτε περισσότερο… Τα δε άλλα σημεία συνεχίζουν να τροφοδοτούνται σε σταθερή βάση.

Η δεύτερη νέα χωματερή δίπλα στο Διαβολόρεμα - WWF Ελλάς/Γ. Μαρίνος

Πολύ συχνά λοιπόν ερχόμαστε στη δύσκολη θέση να προσπαθούμε να εξηγήσουμε σε επισκέπτες, αλλοδαπούς αλλά και Έλληνες, την εικόνα αυτή. Τους είναι αδιανόητο ένα εθνικό πάρκο όπως αυτό, να έχει μια τέτοια αντιμετώπιση, τόσο από την επίσημη πολιτεία όσο και από ορισμένους ιδιώτες της περιοχής.

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα θέμα λυμένο από καιρό στις περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου.  Για εμάς εδώ στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει ένα δισεπίλυτο πρόβλημα για δυνατούς  λύτες, το οποίο υποβαθμίζει μάλιστα περιοχές ύψιστης οικολογικής αξίας, όπως η Δαδιά.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s