Οάσεις νερού στην άκρη του Αιγαίου

Η ενδημική σαλαμάνδρα της Κάσου και της Καρπάθου - WWF Ελλάς/Δ. Πουρσανίδης

Κάσος και Κάρπαθος, δύο νησιά στη νοτιοανατολική άκρη του Αιγαίου, σμιλεμένα από τα καλοκαιρινά μελτέμια… Νησιά με χαμηλή βλάστηση και ελάχιστη βροχή κατά τη διάρκεια του έτους, τα οποία κρύβουν κάτι μοναδικό. Εκεί ζουν η ενδημική σαλαμάνδρα της Κάσου και της Καρπάθου (Lyciasalamandra helverseni) και ο ενδημικός βάτραχος της Καρπάθου (Pelophylax cerigensis), είδη που θα δεν θα περίμενε κανείς να ζουν σε τόπους που το νερό είναι ελάχιστο.

Εκτός από αυτά τα πανέμορφα και εξαιρετικής σπανιότητας είδη πανίδας , στα δύο αυτά νησιά υπάρχουν και δύο υγρότοποι μοναδικής ομορφιάς. Το έλος Τριστόμου στην Κάρπαθο και τα Αρμάθια στην Κάσο.

Το έλος Τριστόμου στην Κάρπαθο - WWF Ελλάς / Δ. Πουρσανίδης

Το έλος Τριστόμου βρίσκεται στη βόρεια άκρη της Καρπάθου, δίπλα στον ομώνυμο εγκαταλελειμμένο οικισμό που πλέον κατοικείται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόκειται για ένα φυσικό έλος με ελάχιστη υγροτοπική βλάστηση που περιβάλλεται από αγρούς. Ξερολιθιές διακρίνουν τον υγρότοπο από τους αγρούς, και σε αρκετές θέσεις εξαιτίας της εγκατάλειψης ο υγρότοπος έχει αρχίσει να επεκτείνεται. Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, εκεί απαντούν αποδημητικά πουλιά, κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών περιόδων.

Ένα φλαμίνγκο στα Αρμάθια της Κάσου - WWF Ελλάς / Δ. Πουρσανίδης

Τα Αρμάθια είναι μία μικρή νησίδα που βρίσκεται απέναντι από την πόλη της Κάσου. Εκεί, υπάρχει μια λίμνη αλμυρού νερού σε πολύ μικρή απόσταση από την θάλασσα, χωρίς όμως να υπάρχει εμφανή επικοινωνία με αυτή. Η λίμνη είναι γεμάτη από ζωή και προσφέρει  τροφή σε μεταναστευτικά πουλιά. Απόδειξη για αυτό αποτελεί η ύπαρξη ενός νεαρού φοινικόπτερου (Phoenicopterus ruber) που βρήκε καταφύγιο  και τροφή στα Αρμάθια.

Και οι δύο υγρότοποι, όντας μακριά από πόλεις και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι σε εξαιρετική φυσική κατάσταση και απίστευτης ομορφιάς. Αξίζει ένα ταξίδι στα νησιά αυτά για να τους επισκεφτείτε…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s