Ένας υγρότοπος επέστρεψε στη λίστα μας…

Να ξανακερδίζεις υγρότοπους που κάποτε θεωρούσες χαμένους, είναι μια στιγμή αισιοδοξίας και ενθάρρυνσης μέσα στον κυκεώνα των πολυετών προσπαθειών. Η εικόνα λοιπόν, του υγρότοπου στον όρμο Μαριδάτη, της βορειοανατολικής Κρήτης, να επανέρχεται στη ζωή, σίγουρα μας «ανέβασε την ψυχολογία»…

Ο κατεστραμμένος υγρότοπος Μαριδάτη στην περιοχή της Σητείας, Αύγουστος 2008 - WWF Ελλάς / Θ.Γιαννακάκης

Η υποβάθμιση που είχε υποστεί η συγκεκριμένη περιοχή είχε ως αποτέλεσμα η λίμνη να έχει καταταχθεί, στο πλαίσιο της καταγραφής των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας, στους κατεστραμμένους υγρότοπους του νησιού. Η περιοχή αν και ανήκει σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας, είχε επιχωματωθεί πλήρως το 2007. Ενέργειες όμως του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δήμου Ιτάνου, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπου Υγροτόπων είχαν ως αποτέλεσμα να ασκηθούν πιέσεις στον (τότε) Δήμο Ιτάνου και τη Νομαρχία Λασιθίου για αποκατάσταση του υγρότοπου. Δυστυχώς, παρά τις πιέσεις, οι ενέργειες αποκατάστασης περιελάμβαναν τα ελάχιστα δυνατά, το σκάψιμο δηλαδή μιας «λακούβας».

Φέτος τον Αύγουστο, τέσσερα χρόνια μετά, τα μέλη του Δικτύου για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης στη Σητεία πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Μαριδάτη. Τα νέα από την επίσκεψη τους ήταν αισιόδοξα, ο υγρότοπος ξαναδημιουργείται. Στις αρχές Σεπτέμβρη ακολούθησε επίσκεψη των ερευνητών του WWF Ελλάς και καταγραφή της νέας κατάστασης.

Ο υγρότοπος Μαριδάτη επουλώνει σιγά-σιγά τις πληγές του, Σεπτέμβριος 2011 - WWF Ελλάς/Θ. Γιαννακάκης

Στη λίμνη Μαριδάτη η ζωή επανέρχεται. Αν και δεν είναι όπως παλιά, σε ό, τι αφορά τα είδη φυτών και την έκταση, ο υγρότοπος ικανοποιεί πλέον τα κριτήρια για να ενταχθεί στη λίστα με τους φυσικούς υγρότοπους της Κρήτης. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία καλή απόδειξη ότι υπάρχουν ακόμη τα περιθώρια όχι μόνο για να σταματήσουμε την υποβάθμιση των νησιωτικών υγρότοπων αλλά και να την αντιστρέψουμε. Φτάνει να αφήσουμε τη φύση να επουλώσει τις πληγές της και να μην δημιουργούμε νέες…

Advertisements

2 thoughts on “Ένας υγρότοπος επέστρεψε στη λίστα μας…

  1. Να με θυμηθείτε. Σε δύο τρία χρόνια θα είναι χειροτερος απο οτι ηταν μολις ξεραθηκε.

  2. το λιγότερο που μπορούμε να πουμε ειναι συγχαρητήρια στο wwf και ολους οσους προσπαθησαν για αυτή την μεγάλη επιτυχία!
    θα ειμαστε κοντα σας στο εργο προστασίας της φύσης!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s