Στα ίχνη του γύπα Ασπροπάρη

Τώρα που τα πουλιά έφυγαν από τα δάση του Έβρου για την Αφρική συλλέγουμε πληροφορίες για τη ζωή τους ψάχνοντας τα ίχνη τροφών που άφησαν στις φωλιές τους. Μαθαίνοντας περισσότερα για τη διατροφή του αρπακτικού καταλαβαίνουμε πώς λειτουργεί όλο το οικοσύστημα.

Μετά από περίπου μίας ώρας εξαντλητική ανάβαση, φτάνεις στην κορυφή του βράχου και το πρώτο που σε «καλωσορίζει» είναι η μυρωδιά από την φωλιά. (φωτο: Κωνσταντίνος Πετρηνός)

Το να φτάσεις στις φωλιές του Ασπροπάρη δεν είναι απλή υπόθεση. Πρέπει να περπατήσεις πολύ μέσα στο δάσος, και μετά είναι η ανάβαση στους βράχους. Εκεί σε υποδέχεται η χαρακτηριστική οσμή. Σημάδι ότι έφτασες στο σωστό σημείο.

Ο απειλούμενος με εξαφάνιση γύπας μεταναστεύει από την Αφρική στη Βόρεια Ελλάδα κάθε άνοιξη. Τον παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή γιατί μας ενδιαφέρει τόσο η μετακίνηση των πληθυσμών όσο και η αυξομείωσή τους.

Τον Σεπτέμβριο ερήμωσαν οι φωλιές αφού τα πτηνά επέστρεψαν με τα μικρά τους στην Αφρική. Ευκαιρία λοιπόν για μία επίσκεψη με σκοπό να μάθουμε περισσότερα για τη διατροφή και τις βιολογικές τους συνήθειες.

Το WWF σε συνεργασία με τη Βουλγαρική Ένωση Προστασίας Πτηνών (BSPB) οργάνωσε το προηγούμενο σαββατοκύριακο ανάβαση στις φωλιές του γύπα από όπου συλλέχθηκαν υπολείμματα τροφών.

Το κατέβασμα στη φωλιά για να συλλεχθούν τα υπολείμματα των τροφών (φωτο: Κωνσταντίνος Πετρηνός)

Για κάθε φωλιά σημειώθηκε η ακριβής θέση της, το μέγεθός της αλλά και η θέση της στο βράχο (απόσταση από το έδαφος). Αυτά τα στοιχεία είναι σημαντικά για να καταλάβουμε τους παράγοντες στην επιλογή θέσης φωλιάσματος από τον Ασπροπάρη και την πιθανότητα επιβίωσης των νεοσσών. Όσο πιο απρόσιτη είναι η φωλιά, τόσο πιο δύσκολο είναι να πλησιάσει κάποια αλεπού και να φάει τα αυγά ή τους νεοσσούς.

* Τον Οκτώβριο του 2011 με τη συμμετοχή της Βουλγαρικής Ορνιθολογικής Εταιρείας BSPB, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του WWF Ελλάς, καθώς και της Βρετανικής Ορνιθολογικής Εταιρείας RSPB, ξεκίνησε το Πρόγραμμα LIFE, διάρκειας 5 χρόνων, για την έρευνα και προστασία του Ασπροπάρη σε Ελλάδα και Βουλγαρία.


Advertisements

2 thoughts on “Στα ίχνη του γύπα Ασπροπάρη

  1. Pingback: «Ο Μεγάλος Αδερφός» βλέπει τον Ασπροπάρη « το WWF στο πεδίο

  2. Pingback: «Ο Μεγάλος Αδερφός» βλέπει τον Ασπροπάρη « ECO Library

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s