Το ποταμάκι μας

Η εκβολή Αποσελέμη είναι καταφύγιο άγριας ζωής (ΚΑΖ), τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ΤΙΦΚ), προστατεύεται από διάφορους νόμους και διατάξεις ενώ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Ηρακλείου στην Κρήτη. Για τον πεντάχρονο όμως Λευτέρη είναι το «ποταμάκι μας».

Οι γονείς του συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση της κατάστασης των υγρότοπων της Κρήτης και όλη η οικογένεια επισκέπτεται συχνά τον υγρότοπο του Αποσελέμη. Η οικογενειακή βόλτα στη φύση περιλαμβάνει παρατήρηση φυτών και ζώων που υπάρχουν στον υγρότοπο, αλλά και των αλλαγών που φέρνει η ακολουθία των εποχών. Άλλα τα χρώματα την άνοιξη, άλλα το φθινόπωρο. Το χειμώνα τα υγρά λιβάδια είναι πλημμυρισμένα και το καλοκαίρι μοιάζουν ξερότοποι.

Στην εκβολή έχουν συναντήσει ερωδιούς αλλά και νεροχελώνες, ενώ στις αμμοθίνες είδαν κρινάκια της θάλασσας ανθισμένα. Τον Αύγουστο είχαν την «ατυχία» να καταγράψουν τις καταστροφές που μπορεί πολύ εύκολα να προξενήσει ο άνθρωπος στους υγρότοπους, παρατηρώντας τη ζημιά στους αλμυρόβαλτους από τη δημιουργία (παράνομης) πίστας motocross.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων η οικογένεια εθελοντών φωτογραφίζουν, παρατηρούν, αλλά και πραγματοποιούν αναλύσεις βασικών παραμέτρων ποιότητας νερού. Για τα παιδιά είναι μία ενδιαφέρουσα εμπειρία: χαίρονται τη φύση, μαθαίνουν να παρατηρούν, ενώ αισθάνονται συνυπεύθυνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση δεν σταματά στα σχολεία, περνά και μέσα από την οικογένεια – ή καλύτερα από εκεί ξεκινά. Αν θέλετε να συμμετέχετε κι εσείς οικογενειακά στην παρακολούθηση της κατάστασης των υγρότοπων της Κρήτης, δεν έχετε παρά  να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας στην υπεύθυνη του προγράμματος Μαρία Νοΐδου. (Μπορείτε να της γράψετε στο m.noidou@wwf.gr)

 Φωτογραφίες © Θάνος Γιαννακάκης / WWF Ελλάς

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s