Όταν μια γαλάζια σημαία είναι για τα… μπάζα

Στην Ελλάδα υπάρχει ήδη από τον Ιούνιο του 2012 ένα προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012) για τους μικρούς νησιωτικούς υγρότοπους, σύμφωνα με το οποίο: «..εντός των ορίων των μικρών νησιωτικών υγροτόπων, απαγορεύονται οι επιχωματώσεις και η απόρριψη στερεών και υγρών αποβλήτων, ενώ ο έλεγχος τήρησης των διατάξεων του παρόντος διατάγματος αποτελεί ευθύνη των χωρικά αρμοδίων αρχών της Κεντρικής και Αποκεντρωμένης Διοίκησης, των ΟΤΑ».

Στην Ελλάδα υπάρχει ήδη το σύστημα της γαλάζιας σημαίας για την επιβράβευση των καλύτερων παραλιών. Μία διάκριση που προϋποθέτει όμως την πλήρη συμμόρφωση με μια σειρά αυστηρών κριτηρίων που αφορούν στον περιοδικό καθαρισμό από σκουπίδια, καθώς και στην περιβαλλοντική διαχείριση κάθε περιοχής.

Στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στη βόρεια παράκτια ζώνη της Κρήτης, 23 χλμ δυτικά του Ηρακλείου, υπάρχει η εκβολή του Φοδελιανού, η οποία έχει κι από τα δυο… Και από το Προεδρικό Διάταγμα προστατεύεται και με γαλάζια σημαία βραβεύεται επί δεκατέσσερα συναπτά έτη…

Τα μπάζα σε πρώτη θέα – WWF Ελλάς/Κ. Παραγκαμιάν

Κι όμως, η συμπεριφορά ορισμένων απέναντι σε αυτό το οικοσύστημα και τα «γαλόνια» του, είναι για τα μπάζα… Νόμοι και βραβεύσεις δεν φαίνονται αρκετοί για να κρατήσουν τα μπάζα μακριά από την εκβολή και το παράκτιο τμήμα του υγρότοπου του Φοδελιανού.

Η εικόνα της γαλάζιας σημαίας να «ανεμίζει» πίσω από τους σωρούς με απόβλητα κατεδαφίσεων και άλλων αδρανών υλικών, τα οποία καλύπτουν μία έκταση περίπου στα 800 τ.μ. της «βραβευμένης» παραλίας είναι απογοητευτική. Μια εικόνα που βλέπουν εκατοντάδες ή χιλιάδες τουρίστες που επέλεξαν την παραλία αυτή.

Η μπλε σημαία πίσω από τα μπάζα… – WWF Ελλάς/Κ. Παραγκαμιάν

Από πλευράς μας, έχουμε επανειλημμένα «ενοχλήσει» τις τοπικές υπηρεσίες για το θέμα, χωρίς να έχει προκύψει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Κάθε χρόνο διευθετείται ή επιχωματώνεται η κοίτη της εκβολής, χωρίς κανένα ίχνος περιβαλλοντικής διαχείρισης. Ξαναενημερώσαμε λοιπόν τις αρμόδιες υπηρεσίες  και αναμένουμε την αποκατάσταση της εκβολής και τη λήψη μέτρων έτσι ώστε του χρόνου η παραλία να πληροί πραγματικά τα κριτήρια βράβευσης και όχι να της απονεμηθεί γαλάζια σημαία για τα … μπάζα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s