Με μπουλντόζες σε υγρότοπους και αμμοθίνες για να γίνουν όλα δρόμος

Όταν στα μέσα Μαρτίου ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος Φαιστού στην Κρήτη προτίθεται να κατασκευάσει δρόμο που να ενώνει τον Κόκκινο Πύργο με το Καλαμάκι κινηθήκαμε άμεσα αποστέλλοντας επιστολή στις δημόσιες υπηρεσίες και ζητώντας διευκρινήσεις για το θέμα διότι η περιοχή είναι προστατευόμενη. Και ενώ από τον Δήμο δεν λάβαμε ποτέ απάντηση, οι υπόλοιπες υπηρεσίες μας απάντησαν ότι ουδέποτε έχει κατατεθεί φάκελος για περιβαλλοντική αδειοδότηση τέτοιου έργου. Η επίσκεψη μας στην περιοχή μας επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις. Δυστυχώς ο Δήμος έχει ήδη προχωρήσει σε επιχωματώσεις εκτάσεων στον υγρότοπο της Καταλυκής πλάτους 10μ και μήκους 150μ και στη συνέχεια εκχέρσωση της αμμοθινικής βλάστησης και οριοθέτηση δρόμου πολλών εκατοντάδων μέτρων.

 

Η αρχή του δρόμου, κοντά στο λιμνίο της Καταλυκής, WWF Ελλάς / Θ. Γιαννακάκης

Η αρχή του δρόμου, κοντά στο λιμνίο της Καταλυκής, WWF Ελλάς / Θ. Γιαννακάκης

Ο δρόμος ανοίγεται πάνω στις αμμοθίνες, WWF Ελλάς / Θ. Γιαννακάκης

Ο δρόμος ανοίγεται πάνω στις αμμοθίνες, WWF Ελλάς / Θ. Γιαννακάκης

 

Η παραλία από τον Κόκκινο Πύργο έως το Καλαμάκι του Δήμου Φαιστού στην Κρήτη ακόμα διατηρεί σε κάποιο βαθμό τη φυσικότητα της παρά τις σοβαρές παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν (αεροδρομίο, παράνομες διανοίξεις δρόμων). Η ίδια η παραλία είναι μια από τις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη αλλά και περιοχή φωλιάσματος αρκετών προστατευόμενων ειδών πουλιών. Στην περιοχή όμως υπάρχουν και τρείς παράκτιοι υγρότοποι (Καταλυκή, εκβολή Γεροποτάμου και έλος Αφραθιάς) που προσελκύουν μεγάλο αριθμό πουλιών και γι’ αυτό είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Εκβολή Γεροποτάμου Μεσαράς, GR4310012). Επιπλέον, η παράκτια ζώνη και οι υγρότοποι αποτελούν Περιοχές Ειδικής Προστασίας σύμφωνα με το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Τυμπακίου ενώ η εκβολή Γεροποτάμου προστατεύεται πολύ αυστηρά από το Προεδρικό Διάταγμα για τους νησιωτικούς υγρότοπους.

 

Οριοθέτηση και δημιουργία δρόμου με εκχέρσωση, WWF Ελλάς / Θ. Γιαννακάκης

Οριοθέτηση και δημιουργία δρόμου με εκχέρσωση, WWF Ελλάς / Θ. Γιαννακάκης

Ενημερώσαμε αμέσως τις υπηρεσίες και αρχές για τα αποτελέσματα της αυτοψίας μας, απευθύναμε ερωτήματα για το αν έχουν τηρηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία και ζητήσαμε να επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο σε περίπτωση που δεν τηρούνται.

Είναι άραγε δρόμος για την “ανάπτυξη” να γίνουν όλα δρόμος;

Βολβοί από κρίνα της θάλασσας (Pancratium maritimum), WWF Ελλάς / Θ. Γιαννακάκης

Βολβοί από κρίνα της θάλασσας (Pancratium maritimum), WWF Ελλάς / Θ. Γιαννακάκης

2 thoughts on “Με μπουλντόζες σε υγρότοπους και αμμοθίνες για να γίνουν όλα δρόμος

 1. Μάλιστα και ξαφνικά , πάλι κάποιοι μας θυμηθήκαν , και ήρθαν από τα γραφεία και την ηρεμία τους να μας πουν τι και πως πρέπει να κάνουμε στον τόπο μας , γιατί είναι natura , και δεν μου λέτε ρε παλικάρια , ποιος την χαρακτήρισε natura και ποιων ρώτησε από εμάς ? .
  Με την λογική σας δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως τίποτε στον τόπο μας γιατί θα χαλαστούν τα χελωνάκια και κάτι αγριόχορτα , μου φαίνετε δεν είσαστε μα τα καλά σας , εδώ ταιριάζει αυτό που λέει ο σοφός λαός , ‘’ ο κόσμος καίγετε και η γριά χτενίζετε ‘’
  Αυτό που έντεχνα έκρυψε αυτός που έβαλε τις φωτογραφίες είναι ότι ο δρόμος είναι 50 60 μέτρα μακριά από την παραλία , ότι ο τόπος είναι γεμάτος από διάφορα φυτά και βολβούς και φυσικά δεν είναι μόνο στο κομμάτι που θα περάσει ο δρόμος , άλλα αυτά δεν σας συμφέρουν, απλά να κάνετε την ‘’ δουλεία ‘’ με κάθε μέσο , μήπως τελικά πρέπει να σας ψάξουν και εσάς λίγο τα κρατικά όργανα , με τι ακριβός ασχολιέστε , τι δικαιοδοσίες εχετε , και από πού χρηματοδοτήστε , τι σκοπούς εξυπηρετείται .
  Αυτό που σας συμβουλέψω φιλικά , είναι , κουμάντα στον τόπο σας , και αφού δεν εχετε ούτε την θέληση άλλα ούτε και την δύναμη να βοηθήσετε στα προβλήματα τις περιοχής άλλα και των ανθρώπων που ζουν εδώ , μην ασχολείστε μαζί μας ,

  Σφακιανάκης Μ

  • Αγαπητέ κ. Σφακιανάκη,

   Θέτετε αρκετά ζητήματα στο σχόλιο σας και θα προσπαθήσουμε να τα απαντήσουμε ένα προς ένα ώστε να μην υπάρχουν καθόλου παρερμηνείες ή ασάφειες.

   Καταρχήν θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μια από τις σημαντικότερες αρχές στο WWF Ελλάς είναι η διαφάνεια. Η οργάνωση δημοσιεύει κάθε χρόνο έναν ετήσιο απολογισμό για τις δράσεις της ενώ όσο αφορά τα οικονομικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε ετήσια βάση πραγματοποιείται έλεγχος από ορκωτούς λογιστές. Η σύνοψη των στοιχείων είναι ελεύθερα διαθέσιμη σε όποιον πολίτη επιθυμεί, στην διεύθυνση http://www.wwf.gr/el/finance και εάν κάποιος χρειάζεται αναλυτικότερα στοιχεία μπορεί να τα ζητήσει.

   Όσο αφορά τις περιοχές Natura, το δίκτυο προέκυψε ως αποτέλεσμα ευρωπαϊκών συμβάσεων και οδηγιών (σας παραπέμπουμε στις οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 79/409/ΕΟΚ). Η πρώτη οδηγία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθ. 33318/3028/28.12.1998, ΦΕΚ Β΄ 1289) συνέδεε τη θεσμοθέτηση των περιοχών του οικολογικού δικτύου Natura 2000 με το σύστημα και τις διαδικασίες του νόμου 1650/86. Η δεύτερη οδηγία δεν είχε ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι το 2011, οπότε και είχε κινηθεί προδικαστική διαδικασία από την Ε.Ε. Ο εθνικός κατάλογος των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura τελικά καθορίζεται στο νόμο για τη βιοποικιλότητα (ΦΕΚ 60/Α/2011). Η επιλογή των περιοχών έγινε από την Πολιτεία με βάση επιστημονικά κριτήρια.

   Σχετικά με τη θαλάσσια χελώνα και τα φυτά που αναπτύσσονται στις θίνες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι προστατεύονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα (ΠΔ 67/1981, 92/43/ΕΟΚ, Σύμβαση της Βέρνης, Σύμβαση CITES/1973_ΚΣ 338/97, Σύμβαση της Βαρκελώνης, κ.α.). Το ίδιο ισχύει και για τα αμμοθινικά οικοσυστήματα πάνω στα οποία έχει χαραχτεί και κατασκευάζεται ο δρόμος (Νόμος για τη Βιοποικιλότητα, 60/Α/2011), ενώ σαφείς διατάξεις για τον αιγιαλό και την παραλία (τα 50-60 μέτρα που αναφέρετε) υπάρχουν στο ν. 2971/2001 (Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις, ΦΕΚ 285/Α/2001). Εξάλλου, στο ήδη εγκεκριμένο Γ.Π.Σ. Τυμπακίου στην περιοχή προβλέπεται η κατασκευή ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου και όχι δρόμου μέσου πλάτους 4-5 μέτρων. Τέλος, καμία δημόσια υπηρεσία δεν έχει δώσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για τα έργα και ως εκ τούτου οι εργασίες είναι παράνομες και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλονται διοικητικές ή/και ποινικές κυρώσεις.

   Ο Δήμος Φαιστού και γενικότερα ο κάμπος της Μεσαράς αντιμετωπίζει, κ. Σφακιανάκη, σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που ήδη έχουν σημαντική επίπτωση στη ζωή των πολιτών της περιοχής. Τέτοια προβλήματα είναι η ταπείνωση των υπόγειων υδροφορέων και η υφαλμύρινσή τους, η ερημοποίηση, η εκτενής ρύπανση με φυτοφάρμακα καθώς και η διάβρωση των ακτών. Αποτελεί χρέος του Δήμου να προστατεύει τους εναπομείναντες φυσικούς πόρους ώστε κατ’ επέκταση να προστατεύσει τους πολίτες του Δήμου.

   Φιλικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s