Μία…εκρηκτική αποστολή!

 

 

Η περιπετειώδης ιστορία της Γυάρου, κρύβει πολλά μυστικά που δημιουργούν μία απόκοσμη ατμόσφαιρα στους λιγοστούς μα τυχερούς επισκέπτες της. Οι φήμες για άσκαστα βλήματα από την περίοδο που μέρος του νησιού ήταν πεδίο βολής του Πολεμικού Ναυτικού, δενμπορούσαν να αγνοηθούν. Αρκετές από τις δράσεις του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE άλλωστε απαιτούν την ασφαλή προσέλευση των ερευνητών και της ομάδας πεδίου στη Γυάρο, οπότε το WWF Ελλάς για λόγους ασφαλείας του προσωπικού προχώρησε στις διαδικασίες έρευνας και εκκαθάρισης συγκεκριμένων μονοπατιών και σημείων ενδιαφέροντος.

Προς την κορυφή Προφ. Ηλίας, Γυάρος. WWF Ελλάς/Andrea Bonetti

Προς την κορυφή Προφ. Ηλίας, Γυάρος. WWF Ελλάς/Andrea Bonetti

Η διαδικασία έρευνας και εκκαθάρισης στην περιοχή από άσκαστα πυρομαχικά χωρίστηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο.  Η δεύτερη φάση περιελάμβανε την πλήρη εκκαθάριση συγκεκριμένων περιοχών που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του προγράμματος. Για την δύσκολη αυτή εργασία το WWF Ελλάς απευθύνθηκε στην ειδική μονάδα του Ελληνικού Στρατού, το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς-ΤΕΝΞ. Μια πολύπλοκη δράση που απαιτούσε τον συντονισμό των ανθρώπων του WWF Ελλάς, της ομάδας τουΤΕΝΞ, του Καπετάνιου, του γενικού Ιατρού που μας συνόδευσε, και φυσικά του καιρού!

 

Τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδιασμού της αποστολής εν πλω!!  WWF Ελλάς/Andrea Bonetti

Τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδιασμού της αποστολής εν πλω!! WWF Ελλάς/Andrea BonettiΧαράματα λοιπόν της προτελευταίας μέρας του Απριλίου, η ομάδα με όλο τον στρατιωτικό, φωτογραφικό και ιατρικό εξοπλισμό ξεκινάει για τη Γυάρο, με καθαρό ουρανό και μέτριο κυματισμό. Οι άνθρωποι του ΤΕΝΞ, που από την πρώτη αποστολή μας είχαν εντυπωσιάσει με τον επαγγελματισμό τους αλλά και την προσαρμοστικότητά τους στο βουνό και στη θάλασσα και αυτή τη φορά μας άφησαν άφωνους! Η διαδικασία έρευνας και εκκαθάρισης έγινε άρτια μεθοδικά και με ταχύτητα.

 Στέλεχος του ΤΕΝΞ κατά τη διαδικασία έρευνας στην κορυφή Προφήτης Ηλίας.  WWF Ελλάς/Andrea Bonetti

Στέλεχος του ΤΕΝΞ κατά τη διαδικασία έρευνας στην κορυφή Προφήτης Ηλίας. WWF Ελλάς/Andrea Bonetti

Η αγωνία κορυφώθηκε τη δεύτερη μέρα της αποστολής, όταν τα στελέχη του ΤΕΝΞ εξουδετέρωσαν με ελεγχόμενη έκρηξη ένα άσκαστο βλήμα που βρέθηκε την πρώτη μέρα στα 350μ υψόμετρο, τηρώντας όχι μόνο τους προβλεπόμενους κανόνες ασφαλείας, αλλά και χωρίς να χάνουν τη θετική τους διάθεση.

Αναγνώριση του ύποπτου πυρομαχικού πριν την εξουδετέρωση του!!  WWF Ελλάς/Andrea Bonetti

Αναγνώριση του ύποπτου πυρομαχικού πριν την εξουδετέρωση του!! WWF Ελλάς/Andrea Bonetti

Αυτό το διήμερο στο νησί και η δουλειά εκκαθάρισης που πραγματοποιήθηκε, μας δημιουργεί μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας και γνώσης για όλες τις επόμενες αποστολές στη Γυάρο. Ανυπομονούμε να ξανάπαμε σύντομα και να σας μεταφέρουμε τις εμπειρίες και τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη!
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Θανάση Κρίνο, παθολόγο, που μας πρόσεχε την πρώτη μέρα της αποστολής, ανεβαίνοντας στη κορυφή της Γυάρου και τον Αντώνη Ρούσο, επίσης παθολόγο που μας πρόσεχε τη δεύτερη μέρα. Τον καπετάνιο Νίκο Πρίντεζη και την «Πέρλα» το σκάφος του για την ασφαλή μετάβαση, τον Ηλία Τζηρίτη για την πολύτιμη βοήθειά του, τον Andrea Bonetti για τις υπέροχες φωτογραφίες καθώς και ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στα στελέχη του ΤΕΝΞ, Νίκο, Πέτρο,Παντελή, Θωμά και Στράτο, καθώς και τη Διοίκηση του ΤΕΝΞ για την άψογη και επιτυχή συνεργασία. Πάντα με ασφάλεια!!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s