Παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού σήμερα. Χρόνια μας πολλά, γιορτάζουμε και στη Δαδιά.

Μόνο με όμορφα συναισθήματα μπορούμε να περιγράψουμε τη συνεργασία μας με τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα του WWF Ελλάς στη Δαδιά μέσω της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Εργασίας (European Voluntary Service-EVS). Από το 2003 που ξεκίνησε το πρόγραμμά μας έχουν περάσει 75 εθελοντές έως σήμερα διαμένοντας στο χωριό της Δαδιάς από 6 μήνες έως ένα χρόνο. Το WWF είναι ο οργανισμός φιλοξενίας των εθελοντών και ο υπεύθυνος φορέας που σχεδιάζει το πρόγραμμα της εθελοντικής τους εργασίας στο πλαίσιο του προγράμματός του ή σε συνεργασία και με άλλους φορείς.

Η Raquel στη διάρκεια της ραδιοτηλεμετρίας

Η Raquel στη διάρκεια της ραδιοτηλεμετρίας

Νέοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες* επιλέγουν το πρόγραμμά μας συνειδητά γνωρίζοντας ότι θα ζήσουν ένα χρόνο σε ένα μικρό χωριό κοντά στο δάσος. Η επιθυμία τους να γνωρίσουν ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα από κοντά είναι δυνατή. Επιθυμούν να αποκτήσουν εμπειρία σε δράσεις προστασίας και έρευνας για τα αρπακτικά πουλιά, να γνωρίσουν την Ελλάδα, να συμβιώσουν με άλλους εθελοντές και να μοιραστούν εμπειρίες.

Ο Stephen καταγράφει τα πουλιά κοντά στις ανεμογεννήτριες

Ο Stephen καταγράφει τα πουλιά κοντά στις ανεμογεννήτριες

Τίποτα δεν τους έχει εμποδίσει ούτε οι ακραίες καιρικές συνθήκες ούτε οι επιθέσεις των κουνουπιών ούτε η οδήγηση των LADA NIVA! Έχουν έρθει αποφασισμένοι να προσφέρουν και το μήνυμά τους είναι δυνατό. «Ο εθελοντισμός για όσους τον πιστεύουν είναι μια προσωπική κατάκτηση, είναι η γνωριμία με άλλες πτυχές της προσωπικότητάς σου, είναι μια εμπειρία που σε συνδέει με άλλους ανθρώπους ανιδιοτελώς». Στο τέλος αγαπούν τη ζωή στο μικρό χωριό που ποτέ δεν ξεχνούν. Για αυτό και έχουμε δημιουργήσει την ομάδα των Δαδιάνος που επικοινωνούμε μεταξύ μας και οργανώνουμε συναντήσεις κάθε τρία χρόνια. Η τέταρτη συνάντηση οργανώθηκε φέτος στη Δαδιά στη διάρκεια μιας εβδομάδας και με επισκέψεις σε διάφορα μέρη της Θράκης.

Η τέταρτη συνάντηση των Δαδιάνος

Η τέταρτη συνάντηση των Δαδιάνος

Όσο για εμάς που τους φιλοξενούμε, το πρώτο που θα πούμε είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εθελοντική τους προσφορά. Πολλά έχουμε καταφέρει μαζί τους. Την παρακολούθηση των μετακινήσεων του μαυρόγυπα μέσω της ραδιοτηλεμετρίας, τις καταγραφές των πουλιών στα αιολικά πάρκα, τις μετρήσεις των γυπών στο χώρο τροφοδοσίας τους, τις καταγραφές των νυκτόβιων αρπακτικών, την αέναη δουλειά της εισαγωγής των στοιχείων σε βάσεις δεδομένων, τη φύλαξη των φωλιών του ασπροπάρη, οργάνωση εκδηλώσεων και άλλα πολλά. Μα το σημαντικότερο είναι το κέφι, η φρεσκάδα, η δημιουργικότητα, οι νέες ιδέες και η καλή παρέα που εισπράττουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Η Dianne και η Daniela ζωγραφίζουν τα φυτά για τον οδηγό των δέντρων και των θάμνων του δάσους Δαδιάς

Η Dianne και η Daniela ζωγραφίζουν τα φυτά για τον οδηγό των δέντρων και των θάμνων του δάσους Δαδιάς

Χρόνια μας πολλά λοιπόν, τις ευχές μας στέλνουμε και σε δεκάδες Έλληνες εθελοντές που προσέφεραν εθελοντική εργασία στο δάσος Δαδιάς μέσω των καλοκαιρινών κατασκηνώσεων του WWF, αλλά και σε άλλους εθελοντές Έλληνες και Ευρωπαίους εκτός EVS που μας βοήθησαν με περισσή αγάπη και υποστήριξη.
Ο εθελοντισμός είναι μια αναντικατάστατη εμπειρία και προτρέπουμε όλους τους νέους να αδράξουν μια τέτοια πρόκληση ζωής!

*Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Φιλανδία, Σουηδία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Αγγλία, Πολωνία, Λουξεμβούργo

Η Beatriz και η Zoe σε εκδήλωση στο φεστιβάλ του Άρδα

Η Beatriz και η Zoe σε εκδήλωση στο φεστιβάλ του Άρδα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s